sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Tilannekatsausta

Paljon on jälleen tapahtunut rakennuksellamme sitten viimeisten kuulumisten. Nyt on joulu ohi ja joulukiireet ja kyläilyreissut sen myötä myös. Arki koittakoon!

Teknisen tilan suhteen tavoitteena oli saada lämmitysjärjestelmä toimintakuntoon ennen joulua ja tähän tavoitteeseen päästiinkin. Kolmisen viikkoa sitten teknisen tilan seinät ja katto saivat maalit pintaan ja sen jälkeen oli vuorossa lattian pinnoitus. Epoksipinnoitteen kuivettua kunnolla saatiin siirrettyä lämmityskattila ja lämminvesivaraaja tekniseen tilaan asennusta odottamaan. Nyt on asennukset tehty, kattilassa tulta pidetty ja lämminvesivaraaja lämmintä vettä täynnä. Kyllä kelpasi olla joululomareissussakin, kun ei tarvinnut koko ajan olla kiukaalla tai leivinuunilla lämmittämässä, vaan iso varaaja piti huolen siitä, että lattialämmitysputkistoissa kiersi lämmin vesi.

Teknisen tilan varustuksesta ym. on tarkoitus kirjoitella myöhemmin lisää erillisessä blogimerkinnässä.

Muualla talossa seinien ja katon paneloinnit on tehty saunaa ja pesuhuonetta myöten. Kyllä on ilme muuttunut!

Olohuone
 
Sauna

Pesuhuoneen katto

Viimeisimmäksi on aloiteltu jo maalaushommia. Lähes kaikki kipsilevyseinät ovat saaneet jo pohjamaalin ja makuuhuoneiden katot ovat saaneet ensimmäisen kuultomaalikerroksen. Nyt joku voi ajatella, että miksi ihmeessä maalaamme, kun maalit eivät perinteisesti hirsitaloon ole kuuluneet. Eivät olekaan, emmekä mekään ajatelleet seiniä ja kattoa maalata, mutta kun tutustuimme Uula-tuotteen iLONA-kuultomaaliin, mielemme muuttui. iLONA-maali on muoviton ja hajuton kuultomaali, joka jättää puunsyyt kauniisti esille. Maali vaikuttaa helposti levitettävältä ja mikä parasta, se on hengittävä, luontoystävällinen ja siten hirsitaloideologiaankin sopiva!

Ennen seinien ja kattojen maalausta kokeilimme iLONA-maalista muutamaa eri värisävyä ennen lopullista valintaa.

iLONA-maalikokeiluja hirsipaneeleihin.

Makuuhuoneen katto kertaalleen maalattuna.

Seuraavaksi pitäisi testata eri maaleja ikkunan- ja ovenpielilautoihin sekä koristepaloihin. Myös lattialaminaatin värisävy ja kuosi pitäisi lopullisesti päättää. Vaihtoehtoja on vaan niin paljon, että valinta on hankalaa!

Emme malttaisi enää odottaa talomme valmistumista muuttokuntoon. Onneksi loppusuora alkaa jo häämöttää. Täytyy nyt toivoa vain, ettei mitään takapakkeja tulisi ja pääsisimme helmikuussa muuttamaan uuteen kotiimme.

torstai 19. joulukuuta 2013

Kalustesuunnittelua

Kalustesuunnittelua olemme tehneet keväästä alkaen. Kun saimme Kontiolta lopulliset rakennuspiirrokset, lähdimme kiertelemään kalustetoimittajia. Kävimme 15 eri kalustetoimittajan luona, ja kalustetarjoukset pyydettiin lähes kymmeneltä toimittajalta.

Meillä oli selkeät toiveet keittiön ja kodinhoitohuoneen kalustuksen suhteen ja myös muiden tilojen kalustus oli pitkälle mietitty. Oli jännä huomata, miten jotkut toimittajat eivät olleet lainkaan valmiita toteuttamaan meidän toiveitamme, kun taas osa oli valmiita tekemään töitä paljonkin, jotta saisimme kodistamme juuri sellaisen kuin haluamme. Yllätys oli myös se, kuinka suuria hintaeroja jopa tismalleen samoissa kalusteissa oli eri toimittajien välillä! Kyllä kannatti taas nähdä vaivaa tarjouskierrosten eteen.

Emme etsineet kaikkein halvinta (ja huonointa?), vaan hinta-laatusuhteeltaan sopivinta ja toiveemme huomioivaa kalustetoimittajaa. Lopulta päädyimme tilaamaan kalusteet siilinjärveläiseltä Ilona-Keittiöiltä. Vaikka yritys lienee suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi, olimme kuulleet kyseisestä yrityksestä tuttavilta ja sukulaisilta hyvää palautetta, joten päädyimme kysymään tarjouksen myös Ilona-Keittiöiltä. Ja täytyy kyllä todeta, että tähän asti olemme itsekin olleet enemmän kuin tyytyväisiä!

Keittiöön halusimme mahdollisimman paljon laskutilaa. Astianpesukoneen korotusta mietimme pitkään, mutta päädyimme sitten perinteiseen tason alle tulevaan malliin. Pidämme ratkaisussamme lisälaskutilasta sekä yläkaappien linjan säilymisestä koko seinän matkalla. Ergonomian kannalta tämä ratkaisu ei ole se paras, tiedämme, mutta milloin me huonoja selkiämme jumpattaisiin, jos astianpesukonekin olisi nostettu? ;-)

[Pari kalustetoimittajaa ei alkanut edes laskea tarjousta tason alle tulevalla astianpesukoneella, pitivät meitä ihan pöhköinä. Toisaalta saimme ihmettelyä siitä, miksi emme halua kodinkoneita integroituina. Onko kaikkien pakko tehdä samalla tavalla kaikki asiat??]

Keittiön yleisilmettä

Keittiön kalusteisiin tulee valkeat kiiltävät (mutta ei loistavat) ovet. Tason väri on vielä hieman auki, koska lattiamateriaalin sävy on vielä lopullisesti valitsematta. Tasot tulevat olemaan helppohoitoisia laminaattitasoja. Pitkään mietimme puutasoa, mutta koska se vaatisi hyvännäköisenä pysyäkseen paljonkin hoitoa, päädyimme laminaattitasoihin. Keittiöön valitsimme Upon rosteripintaiset kodinkoneet.

Kodinhoitohuoneessa tilaa ei ole liikaa, joten kalustesuunnittelu vaati aikaa enemmän. Käytäntö osoittaa sitten, tuleeko kodinhoitohuoneesta toimiva, mutta siihen on ainakin pyritty :-)

Kodinhoitohuoneessa pesukone ja kuivausrumpu tulevat molemmat tason alle, jotta laskutila saadaan maksimoitua. Laskutilaa kun ei koskaan ole liikaa... 

Kodinhoitohuoneen ikkunaseinä

Pesuhuoneen puoleisella seinustalla kaappien syvyys on vain 40 cm. Alla olevassa kuvassa vasemmalla on siivouskomero, joka tulee 80 cm leveänä. Halusimme ehdottomasti siivouskomeron tälle seinustalle, jotta saisin siitä leveämmän ja näin tavarat paremmin saataville. Nykyisessä asunnossa 60 cm syvässä (ja 50 cm leveä) siivouskomerossa osa tavaroista on aina hankalasti muiden takana, joten jospa tätä ongelmaa ei tulevassa kodissa ole, kun tavarat saa laajemmalti leviteltyä.

Kodinhoitohuoneen komeroseinä

Viime viikolla Ilona-keittiöiden Juha kävi tekemässä mittauksia paikan päällä. Samalla kävimme yhdessä läpi kalustesuunnitelman ja teimme viimeisimmät muutokset. Isoja muutoksia ei tarvinnut kuitenkaan enää tehdä, sillä alkuperäiset suunnitelmat olivat hyvinkin toteutuskelpoisia. Nyt enää viimeiset hienosäädöt, ja saadaan kalusteet tilaukseen.

lauantai 14. joulukuuta 2013

Monenlaisia sisätöitä

Viikolla 49 rakennuksellamme tehtiin töitä kahdessa vuorossa joka päivä. Päiväaikaan timpurit ja sähkömies tekivät oman vuoronsa ja me jatkoimme töitä iltavuorossa.

Leivinuuni sai tasoitteen pintaan ja on nyt tuhkaluukkujen asennusta ja antiikkilaastipinnoitetta vaille valmis. Toinen timpureista jatkoi hirsipanelointeja sekä levytyksiä.

Päädyimme laittamaan keittiön ja kodinhoitohuoneen kalustekoolaukseen Ekovillalevyt. Lisäeristystä ei energiavaatimusten mukaan olisi tarvittu, sillä talomme valmistuu 243 mm paksusta hirrestä, joka jo sinällään on riittävän eristävä. Koska kalustekoolaus oli joka tapauksessa tehtävä ja villoille jäi näin ollen oivallinen tila, päädyimme tekemään lisäeristyksen kalustekoolauksen alalle, sillä lisäeristyksestä ei haittaakaan ole: Seinä on eristetyltä osalta lämpimämpi, mutta edelleen kuitenkin hengittävä

Isännän iltavuoron tulosta: keittön kalustekoolauksen eristeet.

Seuraavana päivänä seinä olikin jo paneloitu...

Kosteiden tilojen vesieristyksiin meni pari päivää kahden käsittelyn (ja kuivamisen) vuoksi.

Pesuhuone vesieristettynä.

Vesieristeiden kuivettua pesu- ja kylpyhuoneen seinät saivat laattapinnan. Valitsimme seiniin isot laatat, joten laatoitus sujui nopeasti. Ison pesuhuoneen laatoitus sujui suunnitelmien mukaan ilman ongelmia ja lopputuloskin oli toivotunlainen.

Pesuhuoneen seinien laatoitusta.

Pienemmän kylpyhuoneen takaseinä tuli tummanharmaista laatoista. Laattojen asentamisen jälkeen huomasimme, että kaksi laattaa ovat viallisia, sillä valo heijastuu niistä eri tavalla. Laatoissa ei ole läheltä katsottuna mitään eroa eikä eroa huomaa kaikista suunnista. Jos valo kuitenkin tulee suoraan takaseinää kohti tai ylhäältä, kaksi laattaa näyttää huomattavasti muita tummemmilta, mattapintaisilta.

Olemme olleet yhteydessä liikkeeseen, josta laatat ostimme, ja asiaa selvitellään. Kaikki laatat olivat samaa valmistuserää ja laattojen piti olla tasalaatuisia I-laadun tuotteita, joten yllätys (lue: pettymys) oli melkoinen. Ja tietenkin vialliset laatat ovat takaseinän keskellä ja aika ylhäällä, joten ne eivät tule kalusteiden taaksekaan... Huonolla tuurilla koko kylpyhuoneen laatoitus ja vesieristys joudutaan tekemään uudelleen, sillä laattoja tuskin saa poistettua vesieristyksen rikkoutumatta. Odottelemme nyt vastausta laattakaupasta parasta toivoen ja pahinta peläten.


Pieni kylpyhuone.

Vialliset laatat.

Saunan kattoon on laitettu eristeet ja alumiinipaperi. Saunan katto ja seinät on myös koolattu.

Sauna

Ja viimeinkin kaivattuja ulkokuvia! Harvoin ehdimme valoisan aikaan tontille, mutta menneenä viikonloppuna oli päiväaikaan kamera mukana, joten saimme kuvia ulkoapäin. Talon ilme on muuttunut myös ulkoa hieman, kun ikkunapellit sekä savupiippujen pellit ja hatut asennettiin paikoilleen. Pellit tilasimme paikallisesta alan yrityksestä, Ylämyllyn Pelti ja Ilmastointi -liikkeestä.

Kuistin ja keittiön ikkunat ikkunapelteineen.

Savupiiput pellitettynä ja hatutettuina.

maanantai 9. joulukuuta 2013

Leivinuuni

Pitkän harkinnan jälkeen päädyimme Tiilerin leivinuuniin. Ensiksi harkitsimme Pikku-Lyydiaa, mutta koska kyseiseen malliin ei olisi puolimetriset halot mahtuneet ja uuni oli sisämitoiltaan hieman turhan pieni, päädyimme isompaan Lyydiaan. Kyllä nyt kelpaa!

Päädyimme ottamaan Lyydian funkkistyylisenä, jossa uuni ei jää tiilipinnalle, vaan pintaan hierretään valkea antiikkilaasti. Koska piippu ja palomuuri ovat heti leivinuunin kyljessä, tilasimme Tiileriltä pari säkkiä lisää antiikkilaastia, jotta saamme koko uunikompleksin samanlaiselle pinnalle. Myös yksi ylimääräinen nuohousluukku tilattiin, jotta piipun nuohousluukku olisi samaa sarjaa uunin nuohousluukkujen kanssa. Oli hienoa huomata, kuinka tilauksia pystyi näin räätälöimään Tiilerin kanssa.

Valmis uuni painaa 3500 kiloa, joten lattiavalu on huomattavasti paksumpi uunin kohdalla kuin muualla. Eristeeksi uunin kohdalle tuli pelkästään Finnfoamia painumisen estämiseksi.

Leivinuunin muuraaminen alkoi viikon 47 alkupuolella. Jo saman viikon loppupuolella muuraus oli lähes valmis - vain noin puolet kuoritiileistä puuttui enää.

Uunin paikan määrittelyä.

Alla olevassa kuvassa näkyy tuhkatilan savuputki, jota myöten savut kulkevat pois tuhkatilasta hiilien vetämisen jälkeen. Putkeen piti meidän tapauksessa tehdä 90 asteen mutka, koska hormiliitäntä tuli uunin sivuun.

Ensimmäisen päivän jälkeen.

Toisen päivän jälkeen uuni oli noussut tulipesän korkeudelle.

Toisen päivän jälkeen.

Kolmantena päivänä muurari pääsi asettelemaan valmiita tulipesän yläosan elementtejä paikoilleen.

Kolmannen päivän jälkeen.

Neljäntenä päivänä uunin kuoren muodot alkavat näkyä.

Neljännen päivän jälkeen.

Viidentenä päivänä leivinuuni olikin valmis muurauksien osalta. Pintakäsittely tapahtuu vasta myöhemmin

Viidennen päivän jälkeen.

Leivinuuni sai tiilitasoitteen pintaansa noin viikon ajan kuivettuaan.

Leivinuuni tasoitteen levityksen jälkeen.

maanantai 2. joulukuuta 2013

Viikon 48 tapahtumia

Viikko alkoi tiiveysmittauksella. Kontion mittamiehen mukaan rakennuksemme meni helposti läpi testistä. Virallista mittauspöytäkirjaa odotellessa on helppo antaa kiitosta timpureillemme, jotka ovat tehneet tarkkaa ja huolellista työtä. Ilmanvuotoluku tulee ilmeisesti olemaan paljon parempi kuin mitä arvelimme.

Valmista hirsipaneeliseinää on tullut isoon makkariin, eteiseen sekä olohuoneeseen. Paneelit on ruuvattu takapuolelta kiinni niissä paikoissa, joissa se on suinkin vain ollut mahdollista. Hirsipaneelien kiinnitys paneelin takapuolelta teettää hieman ylimääräistä työtä. Väliseinärunkotolppien kupeessa on rima, johon paneeli ruuvataan kiinni. Ylimääräinen työ on kuitenkin palkitsevaa: seinät ovat näin tehtyinä enemmän varsinaisten hirsiseinien kaltaisia.

Eteisen ja olohuoneen seinää

Eteisen seinä keittiöstä päin

Suurimmassa makuuhuoneessa sekä keittiössä paneelit jouduttiin ruuvaamaan etupuolelta, mutta valkeakantaisilla listaruuveilla kiinnityksestä tuli lähes huomaamaton. Kun seinät on vielä myöhemmin tarkoitus käsitellä kuultovalkealla, hävinnee ruuvit näkymättömiin.

Makuuhuoneen paneelit listaruuveilla kiinnitettynä.

Tekninen tila on nyt levyvalmis kattoa myöten. Seuraavaksi pitää iltahommina alkaa laittaa saumanauhoja ja pakkeloida saumoja maalausta varten.

Teknisen tilan seinää ja kattoa sekä hormi,
joka väliaikaisesti toimii sähköjohdon läpivientinä :-)

Syöttövesiputkia

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Sisäseinien rakentamista

Blogin päivittäminen laahaa vaihteeksi hieman jäljessä rakennus- ja muiden kiireiden vuoksi. Rakennuksella työt ovat kuitenkin edistyneet vauhdilla. Tässä viikon 47 tapahtumia.

Viikko alkoi kylpyhuoneen ja teknisen tilan seinälevyjen asennuksilla.

Märkätilakipsilevyä kylpyhuoneen seiniin.

Teknisen tilan seiniin asennettiin tuplakipsilevyt. Kuvia ei tässä vaiheessa teknisen tilan puolelta ole, mutta eipä tuolla ole mitään kuvauksellistakaan. Seuraavana vuorossa olisi sähkötöitä sekä katon levytys.

Teknisen tilan seinä makuuhuoneesta päin.

Saunaan seiniin asennettiin 30 mm paksu SPU-eriste "Sauna-Satu" sekä katon alaslaskun runko noin 2,3 metrin korkeuteen.

Sauna ja lämmityskiuas

 Pesuhuoneen katon alaslasku on 15 cm ylempänä kuin saunassa.

Pesuhuoneen katon alaslasku.

Viikon loppupuolella otimme ensimmäisen erän seiniin tulevia hirsipaneeleja sisään asennusta odottamaan. Hirsipaneelien asennuksen jälkeen on vuorossa mm. väliseinien villoitusta.

Seiniin tulevaa hirsipaneelia sisässä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy myös leivinuunimme, jota toinen timpurimme on muurannut. Leivinuunin vaiheista kirjoittamme erillisen tekstin hieman myöhemmin.

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kiirettä pukkaa...

Blogitekstin kirjoitus on myöhässä raksakiireiden vuoksi, mutta parempi kai myöhään kuin ei silloinkaan. Eli tässäpä parin viime viikon tapahtumia. 

Viikon 45 alussa toinenkin timpuri pääsi jo yllättäen meidän rakennuksellemme töihin, vaikka oletimme hänen vapautuvan vasta paljon myöhemmin. Mutta hyvä näin - meille vain parempi, mitä aikaisemmin pääsemme muuttamaan. 

Kahden timpurin työskennellessä rakentaminen on edennyt vauhdilla. Viikon 45 alussa timpurit asensivat ilmansulkupaperin ja tekivät katon koolauksen.

Ilmansulkupaperi ja katon koolaus valmis.

Keskiviikkona toinen timpureista alkoi rakentaa puurunkoisia väliseiniä ja toinen timpuri aloitti sauna-pesuhuoneen seinien muurauksen. Seinät muurattiin Kahi-väliseinätiileistä.

Ensimmäinen Kahi-tiilikerros muurauslaastilla muurattuna.

Viikolla 45 teknisen tilan sekä kodinhoitohuoneen ovet asennettiin myös paikoilleen lämmön sisällä pysymisen varmistamiseksi. Torstai-iltana isäntä kävi hakemassa tutulta ylimääräiseksi jääneen saunan puukiukaan, jotta saisimme tuotettua lämpöä taloon sisätilojen kuivumisen nopeuttamiseksi. Lauantaista (9.11.) lähtien olemmekin lämmittäneet taloa päivittäin: timpurit päiväaikaan ja me "iltavuorossa" ja viikonloppuisin.

Viikolla 46 valmistuivat muuratut seinät ja lähes kaikki väliseinäsungotkin ovat valmiina. Keittiön ja kodinhoitohuoneen seinällä on kalustekoolaus. Kaikki ikkunat ja lopulliset oviaukot on eristetty ja teipattu. Putkimies kävi perjantaina asentamassa hanakulmia käyttövesiputkiin.

Kiuas yhdistettynä leivinuunin hormin nuohousluukkuun :-)

Kodinhoitohuone

Keittion seiniä

Teknisen tilan seinän runko sekä vesiputkia.

Yläpohjan Ekovilla-levytkin on viimein asennettu, vaikka kyllähän siinä monta iltaa meni. Helppoa ja nopeaahan levyt on laittaa vakiomittaisiin kattoristikkoväleihin, mutta kun kaikki välit eivät ole vakiomittoja, joten levyjä joutui leikkaamaan oikeaan mittaan... Työtä hidasti myös ilmanvaihtoputkien läpiviennit, joiden ympärille villalevy piti muotoilla sopivaksi. Nyt on kuitenkin tuokin urakka tehty ja lämpö pysyy sisällä. 

Illat ja lauantait on vietetty rakennuksella siivoten ulkoa ja sisältä. Onneksi lumen tulo on myöhässä, joten olemme saaneet näin saaneet lisää aikaa pihan siistimiseen rakennusjätteistä. Myös tavaroiden hankinnat ja sisäänkantamiset vievät mukavasti vapaa-aikaa. Pisteenä iin päälle kuluneen viikon keskiviikkoiltana saapui Kontion toimitus, jossa tuli sisustustarvikkeet ja väliovet. Tässäkin meni oma aikansa, jotta saimme tavarat säältä suojaan.

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Ulko- ja sisätöitä

Tämän viikon alussa timpurimme laittoi ikkunoiden vuorilautoja. Niissä olikin näpertämistä, sillä jokaista ikkuna-aukkoa kohden tuli ensin karalankun "levike", sen jälkeen yhdeksän erillistä lautaa, nurkkien koristepalat sekä kapea lista ison ikkunan ja tuuletusikkunan väliin. Ennen edellä mainittuja töitä yläreunan painumavaran eristeet tuli teipata umpeen sekä karalankun ja karmin väli tiivistää uretaanilla.
Ikkunoiden alalaitojen vesipellit tilattiin kuluneella viikolla paikalliselta alan toimijalta. Toivottavasti saamme ne (ja piippujen pellit sadehattuineen) mahdollisimman pian.

Perjantai-iltana saapui tilaamamme Tiilerin leivinuuni.

Alla olevassa kuvassa näkyy edellisellä viikolla piippujen muurauksien jälkeen asennetut tikkaat sekä kävelytaso.

Kylläpä talon ilme muuttui, kun vuorilaudat saatiin paikoilleen.

Sisäpuolella piiput on nyt rapattu ja palovillat laitettu paikoilleen. Ulkoseinien hirsipaneelien sisäpuolille on laitettu tuulensuojalevyt, jotka toimivat myös tuulenohjaimina. Eristäjätkin ovat käyneet laittamassa eristeet ilmanvaihtoputkiin ja liesituulettimen poistoputkeen.

Leivinuunin "täydenkiven" hormi
Kiukaan ja kattilan kaksireikäinen hormi
Eristettyjä putkia

Maanantaina timpurimme aloittaa höyrynsulkupaperin ja katon koolauksen asentamisen. Yläpohjaan meillä tulee ensin 100 mm:n ekovillalevy, jonka päälle tulee 400 mm puhallusvillaa. Ekovillapaketit otimme jo sisään odottamaan katon koolausta, jonka päälle paketit voi nostella. Isäntä pääseekin tulevalla viikolla iltahommina villoja asentamaan. Sen jälkeen saammekin työskennellä lämpimissä olosuhteissa sisällä, kun lämmöt eivät enää karkaa harakoille yläkautta. Ihan tervetullut muutos sinällään, sillä pakkasiakin lienee pian tulossa... :-)

maanantai 28. lokakuuta 2013

Ruuhkaa katolla

Viime viikon (vk 43) maanantaina alkoi savupiippujen muuraus. Samana päivänä saapui myös ilmanvaihtoon liittyvä tavaratoimitus. Tiistaina saapuivat sitten ilmanvaihtoputkien asentajat laittamaan putket yläpohjaan.

Sisäkuvaa

Putkiviidakkoa

Torstaina olikin katolla työmiehiä melkein ruuhkaksi asti: Kolin Rakennuksen miehet olivat viimeistelemässä peltikatteen kiinnitystä, ilmanvaihtoasentajat asentamassa katon läpivientejä, muurari muuraamassa piippua ja isäntä-Tero itse muurarin apulaisena tiiliä ja laastia kantamassa katolle. Onneksi katolta oli lumet sulaneet, joten ruuhkasta huolimatta liukastumisilta ja muilta tapaturmilta vältyttiin.

Viikon kuluessa ilmanvaihtoputket asennettiin ilmanvaihtokonetta lukuun ottamatta. Lisäksi muuratut piiput valmistuivat täyteen mittaan asti. Piippujen kuoripellit teetetään ja asennetaan myöhemmin.

Tällä hetkellä katolla on jo 4 "piippua", vielä tulee ainakin yksi lisää.

Viime viikolla myös väliaikainen ulko-ovi asennettiin paikoilleen kulkemisen helpottamiseksi. Seuraavaksi on vuorossa mm. ikkunoiden tiivistystä ja vuorilautojen asentamista.

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Lattiavalun jälkeen

Lattiavalu oli kuluneen viikon keskiviikkoaamuna. Kuinka ollakaan, samana aamuna Kiitolinjan kuski soitteli, että olisi Jäspin kattila, varaaja ja tarvikelähetys tulossa. Tontille ei ollut mitään mahdollisuutta päästä parin betoniauton tukkiessa pihatien. Hätäratkaisuna päädyttiin ottamaan kattila muine tarpeineen reilun kilometrin päähän isännän kotipaikalle, jotta Kiitolinjan kuljettaja pääsi jatkamaan reittiään eteenpäin.

Itse lattianvalu sujui suuremmitta ongelmitta. Valun jälkeen ammattimiehet liippasivat lattian ja nyt odotellaankin sen kuivumista. Valua seuraavana aamuna kosteutta olikin sisällä reilusti, mutta nyttemmin ei enää niin paljoa. Jälkihoitona sisätilat ja lattia pitäisi pitää noin viikon ajan lämpimänä.

Tasaista lattiaa.

Lämmön pysyminen pitäisi olla nyt varmempaa, sillä ikkunat on nyt asennettu paikoilleen ja oviaukkoihin on tehty styroxovet. Lämpöä toki häviää edelleen paljon yläkautta, kun yläpohjassa on vain pressu estämässä lämmön karkaamista. Pressu saa olla ilmeisesti paikoillaan tiistaiaamuun, jolloin ilmastointiputkien asennus alkaa. Maanantaina aloittaa työnsä luottotimpurimme, joka tulee työskentelemään raksallamme täysipäiväisesti aina talon valmistumiseen saakka. Timpurimme taitaa myös muuraustyöt ja ensimmäisenä tehtävänään hän alkaakin muurata savupiippuja.

Ensilumi maassa
Ensilumi satoi torstai-iltana ja nyt lunta onkin jo muutamia senttejä. Onneksi ehdimme siivota tontilla perusteellisesti ennen lumentuloa. Vielä olisi kuitenkin paljon tekemistä ennen maan jäätymistä, joten toivomme lumen sulavan vielä pois...