sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Ensimmäisen viikon jälkeen

Ensimmäisen pystytysviikon jälkeen kaikki kattoristikot ovat paikoillaan ja ne on myös tuettu. Lisäksi talon pohjoispääty ja kuistin yläosa on paneloitu. Seuraavana vuorossa on mm. räystäänalus- ja otsalautojen asennusta, etelänpuoleisen päädyn teko, ulkoseinien yläosan panelointia sekä aluskatteen asentaminen taloon.


Viikonlopun aikana käsittelimme kehikon sekä paikallaan olleet hirsipaneelit Uula-homeenestoaineella. Kyselimme mielipiteitä useammiltakin tahoilta hirsisuojauksen suhteen. Jotkut sanoivat, että pelkkä ruiskutus riittäisi aineen levitykseen. Uula-tuotteiden jälleenmyyjä kuitenkin suositteli, että homeenestoaine leviteltäisiin ruiskutuksen jälkeen vielä siveltimellä, jotta aine varmasti imeytyisi puunsyihin kunnolla. Näin sitten toimimmekin. 

Korkeapaineruiskun avulla homeenestoaineen levittäminen kävi joutuisasti. Sivelykin sujui nopeasti, kun aine oli jo hirren pinnassa eikä sivellintä tarvinnut näin ollen olla jatkuvasti kastamassa astiaan. Sivelyn myötä työtä oli toki enemmän kuin pelkällä ruiskutuksella olisi ollut, mutta onpahan nyt suojaus kunnolla tehty!

Rakentamisen edetessä jatkamme homeenestokäsittelyä sitä mukaa, kun uutta käsittelemätöntä pintaa valmistuu. Koska suurin osa pinnoista on nyt käsitelty, jatkossa olisi tarkoitus pärjätä pelkkien siveltimien avulla. Tällä käsittelyllä olisi tarkoitus pärjätä ulkopuolen osalta talven yli, sillä lopullinen ulkoseinien pintakäsittely on tarkoitus tehdä vasta keväällä ilmojen lämmettyä.

Pilarikin on löytänyt paikkansa terassilta.

Perjantaina kävimme hakemassa paikalliselta ikkuna- ja ovi-valmistajalta mittojen mukaan teetetyn 18x21-kokoisen parioven tekniseen tilaan. Kilpailutimme pariovet useamman rautakaupan kautta ja kysyimme itse tarjouksen paikalliselta toimijalta. Kannatti kyllä kilpailuttaa hintoja, sillä lähes tuplahintaakin vastaavista ovista olisi toisaalta pyydetty.

Olemme huomanneet rakennusprojektin aikana, että kilpailutus kannattaa, lähes asiassa kuin asiassa. Tarjouspyyntöjen lähettäminen ei vaadi paljoa, mutta äkkiä voi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja.

4 kommenttia:

  1. Alkaa näyttää jo kodilta! Voimia raksaprojektiin! :)

    VastaaPoista
  2. Montako henkilöä oli pystytyksessä mukana. Oliko nosturia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse emme osallistuneet pystytykseen, mutta ilmeisesti 3-4 henkilöä ja kaivurikuski nostopuomin kanssa hoitivat pystytyksen ja kattoristikoiden noston.

      Poista
  3. Onko tuo homeenestoaine-käsittely ihan pakollinen? Tuosta eivät ainakaan 'perinnerakentajat' innostu, vai oliko tarkoituksena vain estää sinistäjäsientä? Miten käy hengittävyyden, onko kuinka pahaa myrkkyä?

    VastaaPoista