lauantai 21. kesäkuuta 2014

Lattian valinnasta

Lattian valinta oli yksi rakennusprojektimme vaikeimmista valinnoista. Lattia on sen verran iso ala ja vaikuttaa tilojen kokonaisilmeeseen erittäin paljon, joten tähän valintaan käytettiin eniten aikaa ja energiaa. Myös lattiamateriaalia sinänsä mietittiin tovi jos toinenkin.

Ensin tietenkin piti valita mitä materiaalia käytetään. Valinta oli vaikea, sillä jokaisella materiaalilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Hirsitaloon sopisi hyvin perinteinen lankkulattia, mutta koska puu eristää kohtalaisen paljon ja lattialämmityksen säätäminen voi siten olla haasteellista, ei puulattiaa suositella lattialämmityksen päälle. Toinen ongelma olisi voinut syntyä puulattian halkeilusta lämmön- ja kosteuden vaihtelun myötä. Mikäli lankkulattia olisi kuitenkin  haluttu lattialämmityksen päälle, olisi se pitänyt tehdä kohtalaisen ohuista lankuista, jolloin taas lattiaa ei olisi voinut tulevaisuudessa hioa montaakaan kertaa. Ja lapsiperheessähän lattia varmasti kuluu enemmän kuin kahden aikuisen huushollissa...

Tiedämme, että puulattioita on toteutettu onnistuneesti myös lattialämmityksen päälle, mutta päädyimme itse kuitenkin monia materiaaleja mietittyämme laminaattiin. Laminaatti on materiaalina helppohoitoinen ja nyt lapsiperheenä arvostamme myös kovaa kulutuksen- ja hankauksenkestävyyttä. Lattia kestää myös jonkin verran enemmän kosteutta luonnonmateriaaleihin verrattuna, mikä sekin on iso plussa lapsiperheessä.

Lattiamarkkinoilla on valinnanvaraa. Laminaattivalmistajia on m-o-n-i-a ja eri kuoseja vielä paaaaljon enemmän... Ajatuksenamme oli löytää perinteistä lankkulattiaa muistuttava kuosi. Monia hyviä vaihtoehtoja löytyi, mutta kun törmäsimme Pergon esitteessä Endless Plank -laminaatteihin, ihastuimme niihin. Kyseisissä laminaateissa kuvio jatkuu rajatta palasta toiseen ja näin saadaan vaikutelma pitkästä päättymättömästä lankusta.

Käytimme useita laminaattimalleja rakennuksellamme, jotta saimme käsityksen siitä, sopisiko laminaatti tulevaan kotiimme. Tämä työ kannatti ehdottomasti, sillä esimerkiksi meidän suosikkina ensiksi ollut kuosi näytti hirsiseinämme vieressä ihan eri väriseltä kuin myyntiliikkeen valoissa. Valitsimme lopulta lattiaan Pergon Hunajatammi-kuosin. Meillä kävi lattian suhteen hyvä tuuri, sillä valitsemamme kuosi oli poistuvaa mallistoa, mutta onnistuimme vielä saamaan tehdastoimituksena juuri tarvitsemamme määrän laminaattia.

Pergon Endless Plank -kuoseja

Jalkalistoja Hunajatammi-kuosiin ei enää saanut, mutta löysimme mielestämme yhtä hyvin ellei jopa paremmin sopivan listakuosin Pergon mallistosta. Halusimme taloomme korkeat lattialistat (90mm), jotka mielestämme sopivat hyvin jykevien hirsiseinien kanssa.

Liikuntasauma- sekä jalkalista

Lattiaa

Valitsimme lopulta saman laminaattikuosin kaikkiin kuiviin tiloihin. Olemme olleet ainakin toistaiseksi lattiavalintaamme erittäin tyytyväisiä, joten koemme, että vaivannäkö valintaprosessissa kannatti.

4 kommenttia:

 1. Kuinka paljon teillä tuli maksamaan hirsitalon rakentaminen kokonaisuudessaan? Mulle voi laittaa sähköpostiin viestiä merja.pikkarainen@hotmail.com

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä blogista!
  Sitä oli opettavaista lukea ja haaveilemme samanlaisesta projektista.

  Terv.
  Jussi

  VastaaPoista
 3. Luin koko blogin läpi sunnuntaina :) Haaveissa on hirsitalo, joten oli mielenkiintoista seurata teidän talonrakennusta. Miltä tuntuu nyt parin vuoden jälkeen?
  t. Henna-Maria

  VastaaPoista
 4. Mukava katella kuvia kun monelta osin hyvin samanlainen kohde kun meille valmistumassa👍. Keittiökin lähes identtinen. Terveisin Markus, Hanna ja Aaron

  VastaaPoista